ΕΒΕΠ: Βραβεία σε κορυφαίους του επιχειρείν

Φωτό: Άδωνις Γεωργιάδης, Ευαγγελος Μυτιλιναίος.

Στο επίκεντρο η ενεργειακή βιομηχανία και η ναυτιλία

Η ελληνική ενεργειακή βιομηχανία και η ναυτιλία βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά για το νέο έτος.

Το ΕΒΕΠ, που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια να βραβεύει σπουδαίους Έλληνες του επιχειρείν της Ελλάδας, τίμησε χθες τον κ. Ευάγγελο Μυτιλιναίο, επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στον κόσμο, τον κ. Χάρη Βαφειά, ο οποίος έχει πέντε ναυτιλιακές εταιρείες, τρεις εκ των οποίων εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς και τους κ.κ. Δημήτρη Θεοδοσίου και Δημήτρη Κούστα, το παρόν και το μέλλον της Danaos Management Consultants.

Από τη βράβευση του δρ. Ι. Κούστα και του Δημ. Θεοδοσίου

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ανακηρύχθηκε και επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ, καθώς και η Enterpise Greece για την προσφορά της στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Για τον κ. Ευάγγελο Μυτιλιναίο μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για έναν τεράστιο επιχειρηματία. Έναν επιχειρηματία σαν το οποίο στην Ελλάδα χρειαζόμαστε πολλούς, όπως χαρακτηριστικά προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του κ. Μυτιλιναίου δεν είναι ότι ο όμιλός του έγινε ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, αλλά και διατηρήθηκε εκεί, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιλιναίος, εμφανώς συγκινημένος, υπογράμμισε ότι ο όμιλος του οποίου ηγείται έχει παρουσία πλέον σε 40 χώρες και πέντε ηπείρους, ενώ απασχολεί και 5.500 εργαζόμενους. Υπογράμμισε επίσης ότι ο όμιλος, η δραστηριοποίηση του οποίου ξεκίνησε προπολεμικά από τον Πειραιά, συνεισφέρει στο 3% του ΑΕΠ, ενώ αν οι υπολογισμοί του είναι σωστοί το 2024 θα φτάσει το 4% του ΑΕΠ της χώρας.

Ακόμα ένας μεγάλος επιχειρηματίας, από την πλευρά του εφοπλισμού, που τιμήθηκε χθες το βράδυ στο ΕΒΕΠ ήταν και ο κ. Χάρης Βαφειάς. Τον προλόγισε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υπογράμμισε την ισχύ της ελληνικής ναυτιλίας, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες σε διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο κ. Βαφειάς αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειάς του από τον παππού του Χαράλαμπο, ο οποίος ξεκίνησε από τη Χίο για να φτάσει στην Αργεντινή και να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίου κρέατος στον κόσμο. Τη σκυτάλη πήρε ο πατέρας του Νίκος, ο οποίος έκανε και το άνοιγμα στη ναυτιλία εργαζόμενος από τα ξημερώματα (στην οικογενειακή εταιρεία και μετά στη ναυτιλία).

Χρ. Σταϊκούρας για Χ. Βαφειά: Ένας μεγάλος του εφοπλισμού

Ο ίδιος σε πολύ μικρή ηλικία διαφοροποιήθηκε από τον πατέρα του, που είχε bulk carriers, και εστίασε στα δεξαμενόπλοια, το 2000, ενώ το 2005 έβαλε την πρώτη εταιρεία στο αμερικανικό χρηματιστήριο, και βραβεύτηκε ως ο νεότερος σε ηλικία διευθύνων σύμβουλος που έβαλε εταιρεία στη Wall Street.

Θαλασσινός είναι ο αέρας και της Danaos Management Consultants S.A., που ίδρυσαν ο δρ. Ιωάννης Κούστας και ο κ. Δημήτρης Θεοδοσίου. Μέλος του ευρύτερου ομίλου Danaos Shipping, που αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης containerships στον κόσμο, η Danaos Management έχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια ναυτιλία, αφού είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ναυτιλιακού λογισμικού στον κόσμο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδοσίου, το internet of thinks αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη θα χαράξουν το μέλλον της ναυτιλίας. Σημείωσε δε ότι η εταιρεία εργάζεται ήδη σε θέματα απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, προκειμένου να προσθέτει όφελος και όχι επιπλέον κόστη στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο κ. Δημήτρης Κούστας σημείωσε ότι μαζί με τον Νίκο Θεοδοσίου (γιος του Δημήτρη Θεοδοσίου) παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τους γονείς τους και ότι θα προσπαθήσουν να φανούν αντάξιοι.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η χώρα μας έχει μια τεράστια ευκαιρία να αναπτυχθεί και αυτή η ευκαιρία δεν θα πρέπει να πάει χαμένη. Να ευχηθούμε ο Πειραιάς και αυτή τη χρονιά να βρεθεί στις πρώτες θέσεις κατάταξης των ναυτιλιακών κέντρων του κόσμου. Το λιμάνι του Πειραιά να γίνει και πάλι πρώτο στην κατάταξη των μεσογειακών λιμανιών και βεβαίως τα ναυπηγεία μας στον Κόλπο της Ελευσίνας να ξαναγίνουν η βαριά βιομηχανία της χώρας μας».

Πηγή:naftemporiki.gr