Πώς μυρίζει στο διάστημα

Αστροναύτες έχουν μυρίσει καμένο κέικ, καμένο κρέας, αλκοόλ, συγκόλληση και μπαρούτι στις στολές τους. Τελικά, πώς μυρίζει στο διάστημα;

Η πραγματικότητα θέλει τους αστροναύτες να ταξιδεύουν εδώ και δεκαετίες στο σύμπαν, αλλά να μην έχουν ιδέα για τις μυρωδιές που κυριαρχούν σε αυτό.

Βλέπεις, αν βγάλουν τον προστατευτικό εξοπλισμό για να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία η οσμή τους, το πιθανότερο είναι πως θα πεθάνουν κι έτσι δεν θα καταφέρουν να μεταδώσουν την πληροφορία. Οι πληροφορίες που αφορούν τις διάφορες οσμές που υπάρχουν εκεί έξω είναι αυτές που αποπνέουν οι διαστημικές στολές των ταξιδευτών, μετά την επιστροφή τους σε αεροστεγείς θαλάμους.

Δεν θέλω να σε σοκάρω, αλλά ο χώρος για τον οποίον μιλάμε είναι ένα κενό. Άρα δεν έχει πραγματική μυρωδιά. Τότε τι μυρίζουν στις στολές τους οι αστροναύτες; Το αποτέλεσμα χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στον αέρα μέσα στο διαστημόπλοιο και τις διαστημικές στολές τους.

Τι έχουν μυρίσει οι αστροναύτες

Ο Εντ Ουάιτ, πρώτος Αμερικανός που περπάτησε στο διάστημα είχε πει ότι «ήταν μια μάλλον ευχάριστη μεταλλική αίσθηση, που έμοιαζε με μια γλυκιά μυρωδιά αναθυμιάσεις συγκόλλησης». Ο Τόμας Τζόουνς, βετεράνος τριών διαστημικών περιπάτων μύρισε «μια ευδιάκριτη μυρωδιά όζοντος, μια αδύναμη οξεία μυρωδιά».

Ο Μπαζ Άλντριν, ο οποίος επίσης περπάτησε στο Φεγγάρι έκανε λόγο για «καμένο μέταλλο, όπως όταν κάνουμε συγκόλληση» Ο Σκοτ Κέλι, πρώην αστροναύτης της NASA προτίμησε τη μυρωδιά «που παρέπεμπε σε αυτήν της καμένης μπριζόλας». Ο Καναδός αστροναύτης, Κρις Χάντφιλντ κατέθεσε πως μύρισε «μια γλυκιά μυρωδιά σαν αυτή που έχουν οι αναθυμιάσεις συγκόλλησης και μετά ένα είδος καμμένης μυρωδιάς μπισκότου αμυγδάλου».

Η αστροναύτης Πέγκι Γουίτσον μύρισε «πικρή μυρωδιά, σε συνδυασμό με οσμή καπνού και καμένου, σαν μυρωδιά από ένα πυροβόλο όπλο, αμέσως μετά τον πυροβολισμό». Δηλαδή, μπαρούτι. Περισσότεροι από ένας ανέφεραν τη μυρωδιά αλκοόλ (τύπου ρούμι), ενώ έχει τεθεί και θέμα πορδής.

Πού οφείλονται όσα μύρισαν οι αστροναύτες στις στολές τους

Επιστήμονες έχουν ερευνήσει όλες τις παρατηρήσεις των ταξιδευτών του σύμπαντος και έχουν δώσει την πιθανότερη εξήγηση. Για παράδειγμα, αυτό που κατακλύζει τη μύτη μας από τις αναθυμιάσεις της συγκόλλησης προκαλείται από τη διάσπαση υλικών στο διαστημόπλοιο, όπως πλαστικά και καουτσούκ.

Η «μεταλλική» μυρωδιά καμένου κρέατος είναι πιθανότατα μια αντίδραση στο οξυγόνο και όχι σε μια αντίδραση που βρίσκεται στο διάστημα. Κατά το Space.com, μεμονωμένα άτομα Ο2 προσκολλώνται στη διαστημική στολή των αστροναυτών προτού μπουν στο κενό χωρίς αέρα του διαστήματος και καταστέλλουν κατά την επανείσοδο στο αεροφράκτη, συνδυάζοντας με φρέσκα άτομα οξυγόνου για να σχηματίσουν όζον ή O3.

Η μυρωδιά του αλκοόλ συνδέθηκε με το Sagittarius B2, ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης στο κέντρο του γαλαξία μας που περιέχει άφθονη αλκοόλη, συμπεριλαμβανομένης της βινυλικής αλκοόλης, της μεθανόλης και της αιθανόλης. Περιέχει και τη χημική ένωση μυρμηκικό αιθυλεστέρα, η οποία δίνει στα σμέουρα και στο ρούμι τα γλυκά τους αρώματα. Τα της πορδής έχουν να κάνουν με τον Ουρανό που αποτελείται από υδρόθειο, την ένωση που δημιουργεί τη μυρωδιά των σάπιων αυγών και των ανθρώπινων πορδών.

Για τo καμένο κέικ έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες. Η μια αναφέρει πως ενδέχεται να προκαλείται από την αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας από τον ήλιο με το διαστημόπλοιο και τις διαστημικές στολές των αστροναυτών. Όταν η ακτινοβολία αλληλεπιδρά με την ύλη, μπορεί να δημιουργήσει νέες ενώσεις, μερικές από τις οποίες μπορεί να έχουν μια οσμή που μοιάζει με καμένο κέικ. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η μυρωδιά προκαλείται από τη διάσπαση υλικών στο διαστημόπλοιο, όπως πλαστικά και καουτσούκ. Αυτά τα υλικά μπορούν να απελευθερώσουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) καθώς διασπώνται και ορισμένες από αυτές τις πτητικές οργανικές ενώσεις μπορεί να έχουν μια οσμή που μοιάζει με καμένο κέικ.

Έχει ειπωθεί και ότι ενδέχεται να είναι απλώς μια ψευδαίσθηση που προκαλείται από το άγχος και την απομόνωση του διαστημικού ταξιδιού. Οι αστροναύτες βρίσκονται σε ένα πολύ παράξενο και άγνωστο περιβάλλον και δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίζουν αντιληπτικές διαταραχές, όπως παραισθήσεις.

Ο χημικός Στιβ Πιρς είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τη NASA, για να αναδημιουργήσει τη μυρωδιά του διαστήματος. Με τις γνώσεις του για τη χημεία της γεύσης και των αρωμάτων, ο Πιρς έβαλε σε μπουκάλι τον συνδυασμό πυρίτιδας, μπριζόλας, σμέουρου και ρούμι. Αν θες, μπορείς να το αγοράσεις (θα το βρεις με μια αναζήτηση στο Google).

oneman.gr