ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ: Καλώς να ορίσετε κ. Υπουργέ! / Ποιά θέματα θα τεθούν από την Ομογένεια της Αιγύπτου στον ΥΠΕΞ

Η ομογένεια της Αιγύπτου έχει την εξαιρετική χαρά και τιμή να υποδεχτεί αύριο Τρίτη 16 Ιανουαρίου τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η παρουσία Ελλήνων πολιτικών στην Αίγυπτο και το επίπεδο των ανταλλαγών επισκέψεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, και έφθασε σε ανώτατα επίπεδα.

Δεν είναι μόνο οι προφανείς γεωπολιτικές συγκυρίες που κάνουν ακόμη πιο επιτακτική τη σύσφιξη αυτών των σχέσεων ούτε το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο ηγετών των χωρών μας που κάνει ακόμα πιο ισχυρή την ανάπτυξη των σχέσεων μας, είναι –για εμάς τους Έλληνες της Ανατολής– το πεπρωμένο που θέλει κοντά την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Είναι αυτό το πεπρωμένο που έκανε τον Λόρδο Κρόμερ να πει …όποια πέτρα και να σηκώσω στην Αίγυπτο θα βρω κάτω της έναν Ρωμιό!

Ο ρόλος αυτός του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που τους δύο τελευταίους αιώνες  μεγαλούργησε οικονομικά στην δεύτερη αυτή πατρίδα μας, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό και την εκκοσμίσκευση της Αιγύπτου αλλά και την Ελλάδος, και έσπειρε βαθιά στο υποσυνείδητο των αδελφών μας Αιγυπτίων πως οι Έλληνες δεν είναι ξένοι.

Οι πολυπληθείς όμως Κοινότητες της Αιγύπτου δεν είναι πλέον πολυπληθείς. Αυτές που επί δύο αιώνες διαφύλαξαν την εθνική τους ταυτότητα και την ελληνική γλώσσα, ήταν παρούσες σε όλους τους αγώνες του Έθνους και προσέφεραν Εθνικούς Ευεργέτες στην Ελλάδα, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, επενδυτές και νομοταγείς πολίτες, χρειάζονται στήριξη.

Και ευτυχώς η στήριξη που ζητάμε δεν είναι κατ’ ανάγκη οικονομική.

Τα θέματα μας όλα θα παρουσιαστούν στον Υπουργό μας σε μορφή υπομνήματος και θα τα εξηγήσουμε και προφορικά, και αφορούν όλους τους προβληματισμούς μας. Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός, εκπαίδευση, μέλλον των σχολείων, Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην Αίγυπτο, συντάξεις παλιές και νέες, άδειες παραμονής και εργασίας, Αιγυπτιακές υπηκοότητες και ηλεκτρονική δυσλειτουργία κάποιων διαδικασιών για τις χώρες εκτός Ε.Ε. αλλά και η διασφάλιση των περιουσιών των Κοινοτήτων μας στο μέλλον.

Πολλά τα θέματα αλλά μαζί με τους προβληματισμούς μας θα προτείνουμε και λύσεις που ευχαρίστως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε.

Είμαστε ευτυχείς που στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως οι σχέσεις με τους Απόδημους είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Και όντως η ψήφος από την χώρα διαμονής, η Επιστολική ψήφος είναι χειροπιαστές αποδείξεις.

Μας ενθουσίασε ιδιαίτερα η φράση του Πρωθυπουργού πως « …εξελίσσεται η  Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό με αιχμές  την ελληνική γλώσσα, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εκπαίδευση!»

Προφανώς ένας τέτοιος σχεδιασμός εμπίπτει σε αρμοδιότητες πολλών Υπουργείων, η στρατηγική όμως πιστεύουμε πως οφείλει να εκπορεύεται από το ΥΠΕΞ  το οποίο έχει την πλήρη εικόνα της πορείας όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων, με διαφορετικές ανάγκες εκάστη.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό ευχαρίστως θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε με προτάσεις στην προεργασία του όποιου ενδεχόμενου σχεδιασμού νέων αλλαγών, έχοντας προετοιμάσει κάποιες γενικές στοχεύσεις προς εξέταση.

Σε αυτό το κλίμα – ενδιαφέροντος από την πολιτεία για την ομογένεια – δεν νοείται η μη συμμετοχή της ομογένειας με προτάσεις, θα είναι δε άκρως απογοητευτικό αν δεν υπάρξουν «χειρουργικές» διαφοροποιήσεις για να καλυφθούν οι τεράστιες αποκλείσεις των αναγκών! Τα όσα μπορούν να ισχύουν για την ομογένεια που ζει στην Ευρώπη δεν μπορούν να ισχύουν για αυτούς που ζουν στην Αφρική ή την Ασία!

Ευχόμαστε από καρδιάς λοιπόν όπως η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Γεραπετρίτη να είναι γεμάτη επιτυχίες, σε διμερές, σε περιφερειακό αλλά και παροικιακό επίπεδο.

Καλή δύναμη κ. Υπουργέ!

Χ. Θ. Καβαλής

Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ.