Επίσκεψη ομογενών βουλευτών της ΠαΔΕΕ στα Ιωάννινα

Φώτογραφίες:Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou Athens-Greece

Ο Πρόεδρος της Βουλής λέει ότι οι ομογενείς που έχουν εκλεγεί στα νομοθετικά και πολιτειακά σώματα δεκάδων χωρών του εξωτερικού, περί τους 100 στον αριθμό, είναι «ένας πολλαπλασιαστής ηθικής αλλά και πρακτικής ισχύος», αφού αποτελούν πρεσβευτές και υποστηρικτές των εθνικών μας δικαίων.

«Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, είμαστε εδώ ως λαός, ως έθνος, το οποίο ούτε κατακτά ούτε εξαπλώνεται, αλλά διασπείρεται. Αυτή τη διασπορά επάξια την εκπροσωπούν οι παρούσες και οι παρόντες βουλευτές, τους οποίους καλωσορίζουμε εδώ, στην πόλη μας, στο Δήμο μας, στη σκέψη μας και με την ελπίδα μας ότι η συνεργασία που εγκαινιάζουμε θα είναι ωφέλιμη». Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, καλωσόρισε στο Δημαρχείο της πόλης των Ιωαννίνων τους ομογενείς βουλευτές-μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορέων της Ηπείρου.Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι ομογενείς που έχουν εκλεγεί στα νομοθετικά και πολιτειακά σώματα δεκάδων χωρών του εξωτερικού, περί τους 100 στον αριθμό, είναι «ένας πολλαπλασιαστής ηθικής αλλά και πρακτικής ισχύος», αφού αποτελούν πρεσβευτές και υποστηρικτές των εθνικών μας δικαίων, αλλά και γέφυρες φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της πατρίδας μας και των λαών που εκπροσωπούν.

Στόχοι της ΠαΔΕΕ

Και όπως επισήμανε ο κ. Τασούλας, επειδή φέτος γίνονται περί τις 60 εκλογές στο μισό πλανήτη, όπου αναμένεται να ψηφίσουν πάνω από 3 δισεκατομμύρια πληθυσμός, αυτός ο αριθμός των Ελλήνων στην καταγωγή, οι οποίοι θα είναι βουλευτές, αναμένεται να αυξηθεί.

Στόχοι της ΠαΔΕΕ είναι η προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας και η συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, τον ελληνισμό. Αναμειγνύονται θετικά στην εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, των ελληνικών επενδύσεων και της τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην «περιπέτεια και δοκιμασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία» επ’ ευκαιρία και της συμμετοχής του ομογενή βουλευτή Αλβανίας, κ. Βαγγέλη Ντούλες, στο Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η «κατάφωρη παραβίαση της έννοιας του κράτους δικαίου στη γειτονική χώρα» εμποδίζει την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και συμπλήρωσε ότι η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από Έλληνα βουλευτή, τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, θα ενδυναμώσει περαιτέρω τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που παραβιάζονται στη γείτονα «όχι μεροληπτικά, αλλά απολύτως αντικειμενικά».

Περιφερειάρχης Ηπείρου

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου καλωσόρισε τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. «σε έναν τόπο που αγωνίζεται, που κάθε μέρα αλλάζει προς το καλύτερο». Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της Ηπείρου, καθώς και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε μάλιστα τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. να στηρίξουν στις χώρες που εκλέγονται ανά τον κόσμο τις προσπάθειες ανάπτυξης της Ηπείρου.

Ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία της Ένωσης στα Ιωάννινα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες προοπτικές προβολής της περιοχής διεθνώς μέσω νέων επιχειρηματικών, τουριστικών και πολιτιστικών επενδύσεων.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε. που συμμετείχαν στην συνάντηση είναι οι: Λεωνίδας Ραπτάκης, Πρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε. και Γερουσιαστής στην Πολιτεία Road island (ΗΠΑ), Έφη Τριανταφυλλοπούλου, Α’ Αντιπρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε. και Βουλευτής στο Τορόντο (Καναδάς), Στηβ Γεωργανάς Β’ Αντιπρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε. και Μέλος της Βουλής της Αυστραλίας, Άννυ Κουτράκη, Μέλος του Κοινοβουλίου του Κεμπέκ (Καναδάς), Υφυπουργός Τουρισμού και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για Μεταφορές & Υποδομές, Στέφαν Παππάς, Πολιτειακός Γερουσιαστής Ουαϊόμινγκ (ΗΠΑ) και Νίκος Κουρής, Βουλευτής στους Αγίους Σαράντα.

 

Η ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Με την παρουσία στην πόλη των Ιωαννίνων αυτές τις μέρες του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενώσεως Ελληνισμού, θελήσαμε να κάνουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι να γνωρίσει από κοντά η Ήπειρος, να γνωρίσουν τα Γιάννενα και οι φορείς της πόλεώς μας την ύπαρξη αυτού του χρήσιμου και σπουδαίου οργανισμού, ο οποίος υφίσταται από το 1996 και λειτουργεί με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Αλλά να γνωρίσουν και τα μέλη αυτού του οργανισμού, που είναι Έλληνες πλέον δεύτερης και τρίτης και τέταρτης γενιάς παρακαλώ, την περιοχή μας εις τρόπον ώστε μέσα στις έγνοιες και τις μέριμνες και τις φροντίδες τους, ως πρεσβευτές του ελληνισμού στους τόπους όπου τυγχάνουν αυτής της λαϊκής αναγνώρισης, γιατί είναι όλοι βουλευτές σε νομοθετικά σώματα, σε πολιτειακά σώματα, να συμπεριλάβουν και την έγνοια και τη φροντίδα για τη δική μας περιοχή. Και η έγνοια και η φροντίδα γίνεται πολύ πιο αποτελεσματική, όταν συνεπάγεται γνώση του τι καλείσαι να φροντίσεις, του τι καλείσαι να προωθήσεις, του τι καλείσαι να προβάλεις.

Το 1996 η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να οργανώσει πιο μεθοδικά -και όχι όπως γινόταν μέχρι τότε συναισθηματικά ή ερασιτεχνικά- το κοινοβουλευτικό παγκόσμιο δυναμικό της ελληνικής ομογένειας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 Έλληνες βουλευτές σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού. Έλληνες στην καταγωγή. Προφανώς για να είναι βουλευτές στην Αυστραλία ή στη νότιο Αφρική ή στην Αλβανία ή στην Ουκρανία ή στη Γαλλία, είναι υπήκοοι των χωρών που είναι βουλευτές. Αλλά είναι ελληνικής καταγωγής. Και επειδή φέτος γίνονται παγκόσμια γύρω στις 60 εκλογές στο μισό πλανήτη, όπου αναμένεται να ψηφίσουν -λόγω κυρίως των Ινδιών, που έχουν εκλογές- πάνω από 3 δισεκατομμύρια πληθυσμός, αυτός ο αριθμός των Ελλήνων την καταγωγή, οι οποίοι θα είναι βουλευτές, αναμένεται να αυξηθεί το έτος που διανύουμε.

Έτσι λοιπόν το κράτος αποφάσισε να οργανώσει αυτό το δυναμικό και ανέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, εδώ και 28 χρόνια, την αποστολή της οργανωτικής στήριξης αυτού του εγχειρήματος. Αυτοί οι ομοεθνείς μας συναντώνται ως Διοικητικό Συμβούλιο δύο φορές τουλάχιστον το χρόνο στην Ελλάδα. Γενική Συνέλευση πραγματοποιούν κάθε δύο χρόνια. Έχουν πραγματοποιήσει 14 Γενικές Συνελεύσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σήμερα εδώ, εξελέγη τον Ιούλιο του 2023, στη 14η Γενική Συνέλευση, που έγινε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Ενημερώνονται τακτικά για την επικαιρότητα των εθνικών μας ζητημάτων από το υπουργείο Εξωτερικών, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το υπουργείο Παιδείας, από την πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα. Θα έχουν δηλαδή από μεθαύριο και μετά στην Αθήνα, γιατί αύριο πάνε στη Θεσπρωτία, οργανωμένες συναντήσεις με αυτά τα υπουργεία που σας είπα, προκειμένου να ενημερωθούν και εν συνεχεία να ενημερώσουν όλα τα μέλη τους για τις εθνικές μας θέσεις, για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, για τις εθνικές μας επιδιώξεις, αλλά και για τις ανάγκες της οικονομίας, τις ανάγκες των επενδύσεων, τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, μετατρεπόμενοι δηλαδή, με αυτή τη γνώση που αποκτούν, σε ένα μηχανισμό ο οποίος ενδυναμώνει τις ελληνικές επιδιώξεις παγκοσμίως.

Θελήσαμε λοιπόν αυτά τα στελέχη να επισκεφθούν την περιοχή μας, να επισκεφθούν τα Γιάννενα, να τους γνωρίσετε και να σας γνωρίσουν, γιατί είναι ένας πολλαπλασιαστής ηθικής αλλά και πρακτικής ισχύος. Θα σας αναφέρω ορισμένες δραστηριότητες που έχουν αυτά τα χρόνια, έναν πολύ σύντομο απολογισμό. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού καταστατικά είναι η επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των μελών με τη Βουλή των Ελλήνων, η ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα, και συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και της οικονομίας, που μας ενδιαφέρει εδώ, αλλά και των πανεπιστημίων.

Κύριε Αντιπρύτανη, αίφνης ο συνάδελφος που εκπροσωπεί τη Βουλή της Αυστραλίας μας λέει ότι στην Αδελαΐδα, που είναι η εκλογική του περιφέρεια, υπάρχει στο εκεί πανεπιστήμιο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών το οποίο θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με το δικό μας πανεπιστήμιο, που έκανε χθες και τον πολύ γόνιμο απολογισμό της πρώτης χρονιάς της νέας πρυτανικής αρχής.

Επιπλέον, στόχοι της ΠαΔΕΕ είναι η προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας και η συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής. Εκδίδουν ψηφίσματα και δράσεις για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, τον ελληνισμό, αναμειγνύονται θετικά στην εκστρατεία για τον επαναπατρισμό, για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, των ελληνικών επενδύσεων και της τουριστικής ανάπτυξης. Κοινές δράσεις, Σεβασμιώτατε, με ελληνικούς και οικογενειακούς οργανισμούς, στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πρόπερσι στη Θεσσαλονίκη, συνεκλήθησαν, μαζί με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και ασχολήθηκαν με μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που μας αφορά, γιατί είχε θέμα την «Εγνατία των Λιμένων», Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Μια άλλη εκδοχή της Εγνατίας. Στο Καστελλόριζο, τον Ιούλιο του ’22 οργάνωσαν ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας και το ακροατήριό τους ενημερώθηκε για πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές των ελληνικών απόψεων και των ελληνικών δικαιωμάτων που απορρέουν όχι από ερμηνεία αλλά από αυτήν ταύτην την ουσία του Δικαίου της Θαλάσσης. Το τελευταίο ψήφισμα που έβγαλαν πέρσι αφορά σε καταδίκη της συνεχιζόμενης κατοχής στην Κύπρο.

Είμαστε λοιπόν εδώ με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, είμαστε εδώ ως λαός, ως έθνος, το οποίο, όπως είχα διαβάσει κάποτε, ούτε κατακτά ούτε εξαπλώνεται αλλά διασπείρεται και γι’ αυτό η λέξη διασπορά μάς αφορά άμεσα, ένα έθνος το οποίο τους δύο μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες του, του προηγούμενου αιώνα, τους βλέπουμε να είχαν γεννηθεί επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκαν σε ελληνικές περιοχές, αλλά όταν ακόμη υπήρχε οθωμανική αυτοκρατορία και βλέπει κανείς ποια είναι η εξάπλωση του ελληνικού κράτους αλλά και ποια είναι η διασπορά του ελληνικού κράτους. Αυτή τη διασπορά επάξια την εκπροσωπούν οι παρούσες και οι παρόντες βουλευτές τους οποίους και εγώ ως τοπικός βουλευτής, μαζί με τον κ Τσίμαρη, τον συνάδελφο βουλευτή Ιωαννίνων, τους καλωσορίζουμε εδώ, στην πόλη μας, εδώ στον δήμο μας, εδώ στη σκέψη μας και εδώ στην ελπίδα μας, ότι η συνεργασία που θα εγκαινιάσουμε θα είναι ωφέλιμη, γιατί μέσα στις φροντίδες και τις έγνοιες σας θα συμπεριλάβετε και την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Σας καλωσορίζω και πάλι και εύχομαι καλή συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες.

Αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία

Σήμερα βρίσκεται εδώ, στα Γιάννενα, η ΠαΔΕΕ, μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου της, για να συμπεριλάβει και τυχόν δικές μας ευκαιρίες. Τώρα, όπως πολύ σωστά ελέχθη ότι τα Γιάννενα διεκδικούν την πολύ καλύτερη εξέλιξή τους προς το μέλλον, θα συμπεριλάβει λοιπόν και τα Γιάννενα μέσα στις δικές τους έγνοιες και φροντίδες και επιτεύξεις.

Ο κ. Ντούλες, ο οποίος -οφείλω να πω, μεταξύ άλλων, δεν είναι τόσο γνωστό αυτό- είναι διακεκριμένος φιλόλογος, έχει μεταφράσει στην αλβανική γλώσσα τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη, μίλησε για την περιπέτεια και την δοκιμασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Και εγώ θα σας πω τώρα πως η κοινοβουλευτική εκδοχή της διπλωματίας μπορεί να συμβάλει σε αυτό, γιατί η κρατική εκδοχή της διπλωματίας είναι γνωστό τι κάνει γι’ αυτό, είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός έχει στην ουσία μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη λόγω ακριβώς αυτής της κατάφωρης παραβίασης της έννοιας του κράτους δικαίου στη γειτονική χώρα, γιατί εδώ δεν πρόκειται περί μιας διμερούς διαφοράς. Δεν είναι καν διαφορά. Εδώ πρόκειται για θέμα ισχύος ή όχι, εδώ ισχύει το όχι του κράτους δικαίου σε μια χώρα η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στον «παράδεισο» και με συγχωρείτε για οικειοποίηση αυτού του όρου, στον «παράδεισο» του κράτους δικαίου που συγκριτικά και σχετικά και όχι απόλυτα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε λίγες μέρες -και πάμε στην κοινοβουλευτική διπλωματική εκδοχή του πράγματος- σε λίγες μέρες, μιας και ο κ. Ντούλες ανέφερε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις προδιαγραφές που βάζει για τη διεξαγωγή απογραφών ή άλλων συμπεριφορών, σε λίγες μέρες θα υπάρξει διαδοχή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι ο επιφανέστερος θεματοφύλακας, παγκοσμίως, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι φορέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν κάποιος πολίτης θεωρεί ότι αδικήθηκε ακόμη και από δικαστική απόφαση μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να δικαιωθεί ενδεχομένως. Αυτό το δικαστήριο δεν ανήκει σε μια χώρα. Αυτό είναι φορέας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά την λαίλαπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης λοιπόν, που έχει το δικαστήριο, που έχει τους υπουργούς του, που έχει τις συνόδους του, έχει σαν ένα εσωτερικό θεσμό πολύ ισχυρό την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, είναι και η κοινοβουλευτική διάσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως έχει και το ΝΑΤΟ την Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Επίκειται η αλλαγή του προέδρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί μπαίνει ένας βουλευτής από χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και η πιο πιθανή εξέλιξη στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ότι για πρώτη φορά, τα τελευταία 75 χρόνια, θα αναλάβει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αυτής Έλληνας βουλευτής. Και αυτό έχει σημασία διότι η διεκδίκηση δικαιωμάτων που παραβιάζονται στην Αλβανία θα αποκτήσει μία περαιτέρω φωνή, όχι μεροληπτική αλλά απολύτως αντικειμενική. Είναι υποψήφιος με ευρύτερη πλειοψηφία, για τα επόμενα χρόνια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο βουλευτής Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Και αυτό, όσο μπορεί κανείς να είναι βέβαιος σε αυτά τα πράγματα, εξελίσσεται πάρα πολύ θετικά.

Ήθελα λοιπόν κάνοντας αυτήν την παρέμβαση σήμερα να γίνει ακριβώς αυτό που έγινε. Να γνωρίσετε και να γνωριστείτε με έναν φορέα που τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων τα τελευταία 28 χρόνια. Υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί που υποστηρίζουν στο εσωτερικό τις εθνικές μας θέσεις και επιδιώξεις. Αλλά αυτή η κοινοβουλευτική διάσταση που σήμερα ξεδιπλώνεται μπροστά σας έχει έναν πολύ απτό χαρακτήρα γιατί έχει να κάνει με τη λαϊκή εντολή.

Οι συνάδελφοι εδώ που είδατε είναι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, που είναι βουλευτές στις περιοχές όπου ζουν, είναι κάτι περισσότερο από ένα λόμπι, είναι κάτι περισσότερο από μια πρεσβεία. Είναι η αμεσότερη μορφή λαϊκής αντιπροσώπευσης. Υπάρχουν τοπικά κοινοβούλια που χάρη στη δική τους παρέμβαση έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό μπορεί να μην αλλάζει τη ζωή μας, να μην αλλάζει κάποια προβλήματα που έχουμε εδώ, πρακτικής φύσεως, αλλά ως προς την υποστήριξη των εθνικών μας θέσεων και της ευρύτερης επαγρύπνησης που πρέπει να υπάρχει για τα εθνικά ζητήματα, μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς ότι αυτοί οι άνθρωποι, αιρετοί και αναγνωρισμένοι, είναι εκεί για να μας στηρίζουν.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία μαθαίνουν και επικαιροποιούν κάθε χρόνο τη γνώση τους με τις επαφές που έχουν εδώ στην Ελλάδα, από τις επαφές στα υπουργεία που θα έχουν μεθαύριο, θα πάνε και στην Κρήτη, θα επισκεφθούν τη βάση της Σούδας, θα δουν εκεί αξιωματικούς, θα δουν όλη τη σημασία και τη βαρύτητα που έχει για το δυτικό κόσμο, για το ΝΑΤΟ, η παρουσία της Ελλάδος. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι εκτός από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής μπορούν να υπηρετήσουν και στόχους της διπλωματίας των πόλεων. Στόχους αναπτυξιακούς, στόχους τουριστικούς, στόχους επενδυτικούς, που έχουν κάνει ήδη με συγκεκριμένα παραδείγματα και είμαι βέβαιος ότι αυτό το πρώτο προξενιό που κάναμε σήμερα, αν και θεωρείται ξεπερασμένη μέθοδος πλέον το προξενιό για να γνωρίζονται οι άνθρωποι, εντούτοις είμαι βέβαιος ότι θα φέρει καλά αποτελέσματα για τους στόχους που έχουμε σαν μία Περιφέρεια η οποία φιλοδοξεί να διευρύνει την ανάπτυξή της και είναι βέβαιο ότι και με τη βοήθειά τους και τη δική μας δράση -και μιλάω και για τους φορείς εδώ της πόλεως- θα το πετύχουμε.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και για την παρουσία σας.