Τσάρτερ Σκουλ: “Κοιτίδες ελληνικού πολιτισμού σε ένα ξένο χώρο”

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Επιτροπή Διευθυντών και καθηγητών  των «τσάρτερ σκουλ» (Charter School)  που με πρωτοβουλία της Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κυρίας Στέλλας Κοκόλη, έφθασαν στην Αθήνα, αλλά και η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, κ. Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, έκαναν εξαιρετική εντύπωση καθώς ήταν όλοι ευγενέστατοι, ήπιων τόνων και καλοπροαίρετοι δάσκαλοι.

Παρακολουθήσαμε την τριάμισι ωρών συνεδρίαση χάρις στην ευγενική πρόσκληση του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την ελληνική διασπορά (sic) κυρίου Φίλιππου Φόρτωμα.  Εκείνο που μας εντυπωσίασε πέρα του ευπροσήγορου ήταν  η πίστη στην αποστολή τους την οποία οι ίδιοι οριοθετούν και που ακούει στο όνομα: διαιώνιση της Ελλάδας!

Σε γενικές γραμμές τα τσάρτερ σκουλ ξεκίνησαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται το έτος 2000. Σήμερα μετράμε έξι ελληνικού ενδιαφέροντος τσαρτρ σκουλ στην Ανατολική πλευρά των ΗΠΑ τα οποία έχουν περίπου 10.000 μαθητές. Από αυτούς μόλις το 5% είναι ελληνικής καταγωγής μαθητές. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μειονέκτημα, όπως παρακάτω θα δούμε.

Τα τσάρτερ σκουλ  σύμφωνα με όσα μας είπαν οι εκπρόσωποι, διοικούνται από  συμβούλιο εθελοντών. Παρέχουν υψηλών προδιαγραφών Εκπαίδευση. Παρέχουν τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης Γλώσσας καθώς και Μαθηματικά στην ελληνική Γλώσσα. Κατά την  Παναγιώτα Πεχλιβανίδη, συντονίστρια Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Νέας Υόρκης, τα τσάρτερ σκουλ «Είναι κοιτίδες ελληνικού πολιτισμού σε ένα ξένο χώρο». «Δημιουργούν Φιλέλληνες. Τα μαθήματα ξεκινούν κάθε μέρα με τον Ελληνικό Εθνικό  Ύμνο. Είναι σήμερα εδώ, οι διευθυντές τους. Δεν ζητάνε βοήθεια, να τους ακούσετε θέλουν και να τους γνωρίσετε».

Από την πλευρά της η κα  Κωνσταντίνα Καπετανάκη  εκπρόσωπος του Hellenic Classical Charter School είπε: «οι μαθητές μας μεγαλώνουν  με αρχές, με φιλότιμο και υιοθετούν το ελληνικό πνεύμα, τα ήθη και τα έθιμά μας. Έχουμε προγράμματα που παρακινούν τους μαθητές μας να έρχονται στην Ελλάδα και να κάνουν έρευνα σε διάφορα θέματα».

Μιλάμε , δηλαδή, για χιλιάδες μαθητές που παρακολουθούν πρωτοποριακά προγράμματα. «Οι επιδόσεις των μαθητών ξεπερνούν από 100: έως και 200% τις επιδόσεις άλλων δημόσιων σχολείων», όπως είπε η κα Ιωάννα Λεκκάκου, Γενική Διευθύντρια του Odyssey charter  school sto Delawere. «Η ελληνική Γλώσσα, αλλά και τα μαθηματικά διδάσκονται στα ελληνικά και οι πολιτειακές εξετάσεις γίνονται στα αγγλικά. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε στα προσεχή  λίγα χρόνια μαθητές μας να σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και στην ελληνική γλώσσα την οποία σπουδάζουν και την αγαπούν σαν δική τους γλώσσα» και δεν αναφέρονταν μόνον στους ελληνικής καταγωγής μαθητές, αλλά στο σύνολο των αλλοεθνών μαθητών.

Άλλωστε  το σύνολο των μαθητών όλων των τσάρτερ γιορτάζει όλες τις εθνικές ελληνικές γιορτές και επετείους, κάποια τσάρτερ συμμετέχουν και στην εθνική παρέλαση στην Νέα Υόρκη.  Και γιατί  είναι πρωτόγνωρο να ακούς χορωδία παιδιών διαφορετικών (πολλών) εθνοτήτων να  τραγουδάνε απόσπασμα από το Άσμα Ασμάτων του Μίκη Θεοδωράκη.  «Τι ωραία που ήσουν αγάπη μου (…) κανείς δεν ήξερε πως είσαι τόσο ωραία (…) Μην είδατε την αγάπη μου».

Οι μαθητές ορισμένων τσάρτερ στην 7η Γυμνασίου μελετάνε αρχαίους φιλόσοφους και έρχονται  στην Επίδαυρο και στους Δελφούς.  Όλοι οι μαθητές λατρεύουν την Ελλάδα και είναι πρεσβευτές της. «Και σε λίγα χρόνια θα βρίσκονται στο τιμόνι κυβερνήσεων, πανεπιστημίων, Οργανισμών…» είπε η κα Σεβαστή Βαρυτιμίδου, Εκπρόσωπος της Αθηναϊκής Ακαδημίας στο Clearwater: «Η Ελληνική Κυβέρνηση να στηρίζει την προσπάθειά μας με μακροχρόνιο σχεδιασμό,  να πολλαπλασιάσουμε αυτά τα σχολεία σε όλη την Αμερική».

Κανείς, στο ελληνικό Κράτος προφανώς δεν ήξερε ότι υπάρχουν και λειτουργούν  τα τσάρτρ σκούλς. Διαφορετικά όλο και κάποιος πολιτικός  θα είχε επισκεφθεί κάποια από αυτά… Το ζήτησε η Στέλλα Κοκόλη: «Όταν μας επισκέπτεσθε, βάλτε στο πρόγραμμά σας και τα τσάρτερ σκούλ»…

Ας τα γνωρίσουμε, λοιπόν. Τα τσάρτες σχολεία χρηματοδοτούνται από το αμερικάνικο κράτος και βρίσκουν, όμως, και επενδυτές για επιπλέον έξοδα που έχουν. Οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γεώργιος Καφκούλης, Πρόεδρος και συνιδρυτής των Archimedean Schools, ουσιαστικά «η χρηματοδότηση βρίσκεται στην τσάντα του μαθητή. Αν ο μαθητής δεν είναι ευχαριστημένος και φύγει, μαζί του φεύγει και η κρατική χρηματοδότηση. Το Σχολείο πρέπει να έχει καλή απόδοση».

Έτσι,  τα τσάτερ σκουλ  παρέχουν εκπαίδευση ποιότητας. Οι μαθητές τους είναι Μεσαίου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Οι απόφοιτοι μπαίνουν  στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.  Θέλουν να μπορούν να μπαίνουν και στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Ζητούν να θεσπιστεί ένα ποσοστό εισαγωγής αποφοίτων των τσάτερς.

Ένα άλλο «αγκαθι» είναι οι Καθηγητές: Η μεγάλη «πληγή» της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό: «Ο μισθός του αποσπασμένου Έλληνα καθηγητή χωρίς το επιμίσθιο δεν καλύπτει ούτε το ενοίκιό του. Σε ακραίες περιπτώσεις κάποιοι δάσκαλοι κοιμούνται μέσα στο αυτοκίνητό τους»!

Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αποσπάσει περισσότερους καθηγητές. Επίσης «τα τρία χρόνια απόσπασης να γίνουν πέντε +δύο» και να αντιμετωπισθεί το φορολογικό-ασφαλιστικό τους. Επίσης, θεωρούν αναγκαίο «όλοι μαζί να μελετούσαμε να κάνουμε μια πιο οργανωμένη επέκταση του συστήματός μας» Ακούστηκαν προτάσεις για πενταετές ή δεκαετές πρόγραμμα συνεργασίας με τα ελληνικά πανεπιστήμια και για ίδρυση ενός Ινστιτούτου.

Ελπίζουμε να σταχυολογήσαμε τα σημαντικότερα από τα όσα μας είπαν. Για το τέλος φυλάξαμε μία ατάκα της Στέλλας Κοκόλη που απαντάει στα όσα, από άλλη στήλη, οι μελισσούλες μας εντόπισαν χθες ως «μικροκομματικά» στην Επιτροπή. Είπε στην δευτερολογία της η κυρία Κοκόλη: «Εμάς μας ενδιαφέρει η Ελλάδα και δεν σας ξεχωρίζουμε σε όποιο κόμμα και εάν ανήκετε. Έχουμε και μεις τις προτιμήσεις μας, αλλά μέχρις εκεί.  Είμαστε Έλληνες σαν εσάς, αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά θέλω να σκέπτεσθαι και μας σαν Έλληνες  που ζουν σε διάφορα μήκη και πλάτη».