Παγκόσμια τιμητική διάκριση για το πρώτο δωρεάν on Line Οικουμενικό Σχολείο

 

Μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο κατέκτησε το πρώτο δωρεάν Online Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά» με την επίσημη παρουσίασή του στην On Line Educa 2015, ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια συνέδρια για την τεχνολογία στην εκπαίδευση (e-learning), που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με τη συμμετοχή 2.300 ειδικών της εκπαίδευσης από 100 χώρες.

Η επιλογή της παρουσίασης του Οικουμενικού Σχολείου ανάμεσα στους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς του κόσμου αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολία της πρωτοποριακής κοινωνικής και εκπαιδευτικής του δράσης και προσφοράς και σηματοδοτεί την εδραίωσή του στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.

????????????????????????????????????

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του γερμανικού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν οι πολυδιάστατες και πολυποίκιλες προκλήσεις που τίθενται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να επιταχυνθεί, μέσω της σύζευξης της τεχνολογίας και της γνώσης, η μετάβαση σε μια νέα εποχή εκπαιδευτικών ευκαιριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιστημονική ομάδα του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά», με επικεφαλής τον Διευθυντή και συνιδρυτή του, μαθηματικό και πολιτικό μηχανικό, κ. Ιωάννη Κρόκο, παρουσίασε την πρώτη και μοναδική δωρεάν εκπαιδευτική πλατφόρμα του e-Δημοτικού Σχολείου, η οποία μέσω της ιστοσελίδας www.arnos.gr αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και από τον όπου γης Ελληνισμό.

Στο συνέδριο, οι πρωτοποριακές εκπαιδευτικές πρακτικές του Οικουμενικού Σχολείου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάστηκαν σε ειδικό panel εκπαιδευτικών – εισηγητών με κεντρικό θέμα συζήτησης: «Schools: Current Challenges and Best Practices».

Την οργάνωση και το συντονισμό της συζήτησης είχε η κ. Shafica Isaacs, από τη Νότιο Αφρική, ειδικευμένη ερευνήτρια και σύμβουλος στον τομέα της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση, ενώ στην ομάδα ομιλητών συμμετείχαν ο Φιλανδός καθηγητής Βιολογίας και Γεωγραφίας κ. Pasi Vilpas, ο οποίος στην παρουσίασή του επισήμανε ότι η σχολική τάξη είναι μακράν αποκομμένη από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις ανάγκες τις σύγχρονης κοινωνίας και ο Ολλανδός εκπαιδευτικός και διευθύνων σύμβουλος του Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Dr Nick van Dam, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός κατάλληλου περιβάλλοντος e-learning αποκλειστικά για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με κεντρικό άξονα «ένα διδακτικό αντικείμενο για κάθε μαθητή τη φορά».

Τη θερμή τους υποστήριξη στις «πράξεις παιδείας και κοινωνικής προσφοράς» του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» εξέφρασαν με μηνύματά τους ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, ενώ το «παρών» στην τιμητική παρουσίαση του e-Δημοτικού Σχολείου στην Online Educa Berlin 2015 έδωσαν ο Συντονιστής Εκπαίδευσης της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο Δρ. Εμμανουήλ Σοφός και εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων και ΜΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά» ευαισθητοποίησε κατά την παρουσίασή του, την πλειοψηφία των διοργανωτών, των συνέδρων και των επισκεπτών της Online Educa Berlin 2015 καθώς χαρακτηρίστηκε ως μοναδικό φαινόμενο σύζευξης εκπαιδευτικής υποστήριξης και κοινωνικής αρωγής, μέσω της αξιοποίησης καινοτόμων διαδικτυακών τεχνολογιών.

Χαιρετίζοντας την τιμητική συμμετοχή του e-Δημοτικού Σχολείου «Αθηνά» στην Online Educa Berlin 2015, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης υπογράμμισε: «Χαιρόμαστε ειλικρινά που το «Αθηνά» Οικουμενικό Διαδικτυακό Δημοτικό Σχολείο αποτελεί μία κιβωτό του βασικού πυρήνα του πολιτισμού μας και της ελληνικής γλώσσας, την οποία ταξιδεύει με αγάπη και σεβασμό σε όλη την ελληνική επικράτεια και στον όπου γης ελληνισμό. Χρησιμοποιήσατε την τεχνολογία για να κτίσετε γέφυρες και να ενώσετε το παλιό με το νέο, το παρόν με το μέλλον, για τα παιδιά μας, για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και τους δασκάλους. Ευχόμαστε ολόψυχα επιτυχία και δημιουργικότητα στο ταξίδι του «Αθηνά», που αγκαλιάζει και ενώνει όλα τα ελληνόπουλα ανά την υφήλιο».

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, με αφορμή τη συμμετοχή του Οικουμενικού Σχολείου στην On Line Educa 2015 δήλωσε:

«Η εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση του δωρεάν Οικουμενικού Διαδικτυακού Σχολείου στην 21η Online Educa Berlin 2015 για την Online Εκπαίδευση και κατάρτιση/e- learning, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο, μου επιβεβαίωσε την αίσθηση, που απεκόμισα από την πρώτη στιγμή για το σύνολο της δημιουργικής σας ομάδας, η οποία έμπρακτα αγαπά και με πάθος στηρίζει το «Αθηνά» Οικουμενικό e-Σχολείο.

Το «Αθηνά» Οικουμενικό e-Σχολείο, η πρωτοπόρα αυτή πρόταση παιδείας και κοινωνικής προσφοράς, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εκπαίδευση όλων εκείνων των Ελλήνων, οι οποίοι διαβιούν εκτός εθνικών συνόρων και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις κρατούν την ελληνικότητά τους σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα. Είμαι σίγουρος ότι η όπου γης ομογένεια θα αγκαλιάσει το δωρεάν Οικουμενικό Διαδικτυακό Σχολείο, γιατί καλύπτει ανάγκες τους για εκπαίδευση εξ αποστάσεως.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, όλοι μας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στεκόμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και θα σταθούμε δίπλα σας στα βήματα προόδου που κάνετε, γιατί είναι εθνική υποχρέωσή μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην πρωτοβουλία σας και θα παραμείνουμε συνοδοιπόροι για να διαδώσουμε, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, την γλώσσα την ελληνική, την γλώσσα που προσέφερε τόσα πολλά στους λαούς της γης».

Ο συντονιστής Εκπαίδευσης με έδρα στο Βερολίνο Δρ. Εμμανουήλ Σοφός υπογράμμισε στην παρέμβασή του: «Η ουσιαστική επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση που έχει η καινοτόμα δράση Οικουμενικό e-Δημοτικό Σχολείο «Αθηνά», η οποία υλοποιήθηκε σε μια εποχή όπου η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά σε όλα τα επίπεδα, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά  το μεγαλείο και την ουσία της συλλογικότητας, της συστηματικής και επίμονης προσπάθειας μιας Ελλάδας που αγωνίζεται, παράγει και δεν πτοείται. Όπως έλεγε και ο Μακρυγιάννης (1794-1864) «Είμαστε στο «εμείς» κι όχι στο «εγώ». Με άλλα λόγια ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους μπορεί  να  γίνει πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικόλαος Ουζούνογλου δήλωσε για τη συμμετοχή του Οικουμενικού Σχολείου στην On Line Educa 2015: «Το Πρόγραμμα διαπνέεται από τη διαχρονική αξία της οικουμενικότητας του Ελληνισμού και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια «κιβωτό της επιστήμης», με στόχο τη διάχυση της γνώσης και τη διαφύλαξή της για τις επόμενες γενιές», ενώ ο Διευθυντής του Οικουμενικού e- Σχολείου «Αθηνά» κ. Ιωάννης Κρόκος, μιλώντας σε ομογενειακά μέσα ενημέρωσης του Βερολίνου υπογράμμισε: «Η διεθνής αναγνώριση του «Athena» Ecumenical e-School, μιας εμπνευσμένης εκπαιδευτικής κοινωνικής πράξης στο www.arnos.gr, είναι πλέον γεγονός. Η συμμετοχή μας στο panel με θέμα Schools: Current Challenges and Best Practices και η αποδοχή των συνέδρων, μας δίνει έναν διεθνή εκπαιδευτικό αέρα για την επόμενη ημέρα. Η εκπαίδευση με τους σύγχρονους όρους της τεχνολογίας είναι ο μοχλός για την εξέλιξη του σήμερα και την καλλιέργεια σε βάθος χρόνου. Στοχεύουμε σε λύσεις και πρακτικές που θα φτάσουν στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους όσους θέλουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Με ευρωπαϊκό σύνθημα μας «I learn to learn» συνεχίζουμε την ανάπτυξη εκπαιδευτικών λύσεων για παιδιά, δασκάλους και εκπαιδευόμενους κάθε ηλικίας».

Μιλώντας στο συνέδριο ο καθηγητής κ. Βασίλης Τσιλιβής, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Οικουμενικού Σχολείου, τόνισε: «Η κεντρική ιδέα του e-Δημοτικού Σχολείου, που γεννήθηκε στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, θα μπορούσε να είναι «Από την επιβίωση στην ευημερία». Αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας, το Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά» μπορεί να προσφέρει λύσεις σε κάθε μαθητή που στερείται βασικών εκπαιδευτικών παροχών και κοινωνικών ευκαιριών».

Η επιστημονική ομάδα του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον Διευθυντή και συνιδρυτή του Σχολείου, μαθηματικό και πολιτικό μηχανικό, κ. Ιωάννη Κρόκο και τους καθηγητές κ.κ. Βασίλη Τσιλιβή και Κοσμά Μάντση. Την οργάνωση και το συντονισμό της ελληνικής παρουσίασης είχε η Διευθύντρια Οικουμενικών Κοινωνικών Δράσεων & Επικοινωνίας του «Αθηνά» Οικουμενικού e-Σχολείου και του ΑΡΝΟΣ Online Education κα. Δήμητρα Δονδώρου.

Το πρώτο δωρεάν Online Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Κέντρου Online Εκπαίδευσης ΑΡΝΟΣ. Το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό του «Αθηνά» καλύπτει την ύλη 22 μαθημάτων όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και περιλαμβάνει ανάλυση της θεωρίας, λύσεις των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου και του τετραδίου εργασιών, μεθοδολογία, παραδείγματα και διαδραστικά τεστ. Συγχρόνως, μέσω της υπηρεσίας e-Δημοτικό Μελέτη, οι μαθητές του Οικουμενικού Σχολείου έχουν τη δυνατότητα καθημερινής άμεσης επικοινωνίας με τον online δάσκαλο με τη χρήση video-κάμερας και διαδραστικού πίνακα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Αθηνά» μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 210-382 24 95 & 210- 382 21 57

Σχόλια Facebook

Website Comments

  1. DONDOROU DIMITRA
    Απάντηση

    Κύριε Μαλασπίνα,

    Καλή σας ημέρα & καλή εβδομάδα από την Αθήνα-Ελλάδα μας!

    Εκπροσωπόντας το “Αθηνά” Οικουμενικό e-Σχολείο με την ιδιότητα της Διευθύντριας Οικουμενικών Κοινωνικών Δράσεων & Επικοινωνίας του «Αθηνά» Οικουμενικού e-Σχολείου και του “ΑΡΝΟΣ” Online Education, θα ήθελα εκ μέρους όλης της δημιουργικής μας ομάδας αλλά και η ίδια προσωπικά, να σας ευχαριστήσω ειλικρινά και μέσα από την καρδιά μου για την ευγενική υποδοχή του δελτίου τύπου εκ μέρους μας, το οποίο και αναρτήσατε στην ιστοσελίδα σας.

    Πραγματικά κάθε φορά που νιώθουμε να αγκαλιάζεται η προσπάθειά μας τόσο ζεστά, ανανεώνεται η ελπίδα και η πίστη μας στους ανθρώπους πρωτίστως αλλά και στους στόχους που θέτουμε για το καλό του συνόλου, μέσα από πράξεις παιδείας και κοινωνικής προσφοράς, όπως είναι για εμάς το “Αθηνά”.

    Θα χαρώ ειλικρινά να δημιουργήσουμε την ευκαιρία και να “ανοίξουμε” ένα κανάλι ουσιαστικής επικοινωνίας και επικοδομητικής συνεργασίας.

    Παραμένω όπως και όλη η ομάδα μας στη διάθεσή σας με χαρά και ενδιαφέρον να ανανεώσουμε την επικοινωνία μας.

    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την προσοχή, ανταπόκριση και συνεργασία εκ μέρους σας!

    Χρόνια Πολλά, Καλά κι Ευλογημένα με τις καλύτερες ευχές εκ μέρους όλης της δημιουργικής μας ομάδας!

    Με εκτίμηση,
    Δήμητρα Δονδώρου

Σχολιάστε