Μήνας «Γεύσεων Ελλάδας» ο Ιούλιος Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

Είναι δυνατόν ένα πολιτιστικό κέντρο να μεταμορφωθεί σε εστιατόριο; Όταν πρόκειται για Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, όχι μόνο είναι δυνατόν, είναι και επιβεβλημένο και αυτό γιατί η ελληνική κουζίνα είναι αλληλένδετη με την πολιτιστική μας οντότητα και αποτελεί μία από τις σημαντικές εκφάνσεις της κουλτούρας μας.

Γι’ αυτό και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, για μία ακόμα χρονιά, διοργανώνει το μίνι φεστιβάλ ελληνικής κουζίνας «Γεύσεις Ελλάδας» το οποίο διεξάγεται εξ ολοκλήρου στο Πολιτιστικό Κέντρο, στην καρδιά της Μελβούρνης. Όλες οι γευστικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα μέσα στον Ιούλιο και κάποιοι χώροι του Κέντρου δεν θα μεταβληθούν μόνο σε εστιατόριο αλλά και σε κουζίνα.

Οι πρώτοι καλεσμένοι που θα δεχθεί το Πολιτιστικό Κέντρο στο πλαίσιο του μίνι φεστιβάλ, στις 9 Ιουλίου, ίσως να είναι και οι σημαντικότεροι για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής κουζίνας, γιατί όπως έλεγαν και οι σοφές γιαγιάδες μας… «όπως μικρομάθεις δεν γερονταφήνεις».

Νεαροί θαμώνες της περυσινής τάξης μαγειρικής που διοργανώθηκε όπως και φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Γεύσεις Ελλάδας»

Νεαροί θαμώνες της περυσινής τάξης μαγειρικής που διοργανώθηκε όπως και φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Γεύσεις Ελλάδας»

Μπόμπιρες, ηλικίας έως και 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα «Travelling Kitchen», να αλευρωθούν, να λαδωθούν ακόμα και να πασαλειφτούν αν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν είναι κατάλληλα γι’ αυτό, με απώτερο στόχο να μαγειρέψουν ένα ελληνικό πιάτο. Οι οδηγίες στην τάξη μαγειρικής των… «σεφ του μέλλοντος» θα δοθούν στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και, όπως πληροφορηθήκαμε, η συγκεκριμένη εκδήλωση σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία πέρυσι, οπότε αν θέλετε να εξασφαλίσετε μία θέση για τον ή την διάδοχο θα πρέπει να βιαστείτε.

Η επόμενη εκδήλωση των «Γεύσεων Ελλάδας» έχει πιο «καθαρό» και λιγότερο ανάκατο χαρακτήρα. Αν θεωρείτε ότι είστε ο γευσιγνώστης της παρέας και γνώστης των μυστικών και της ιστορίας της ελληνικής κουζίνας, πάρτε την παρέα σας και πηγαίνετε στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο την Παρασκευή 15 του Ιούλη στις 7 το βράδυ, για να τους το αποδείξετε. Στη βραδιά «Trivia» ή αν θέλετε διαγωνισμού γαστρονομικής γνώσης, η Φρόσω και η Τζούντι θα δοκιμάσουν τις γνώσεις σας, αλλά και εσείς θα δοκιμάσετε γεύσεις που θα πρέπει να αναγνωρίσετε με κλειστά μάτια και όταν λέμε με κλειστά μάτια, κυριολεκτούμε.

Εξυπακούεται δε ότι αν τελικά είστε ανάμεσα στους κερδισμένους θα λάβετε και το σχετικό δώρο.

Την επόμενη μέρα, 16 του Ιούλη, σε όσους από εσάς ζηλέψατε για την ευκαιρία που είχαν οι «σεφ του μέλλοντος» να βουτήξουν τα χέρια τους σε αλεύρια, λάδια, ζυμάρια και άλλα συναφή γευστικά μείγματα ή για όσους από εσάς θέλετε να μάθετε τα μυστικά μίας καλής πίτας, του παραδοσιακού τουρσιού ή των γλυκών κουταλιού, δίνεται η δυνατότητα μέσα από δύο τάξεις μαγειρικής να μυηθείτε στην τέχνη της ελληνικής κουζίνας.

Δασκάλες σας στις δύο αυτές τάξεις θα είναι δύο αναγνωρισμένες πρέσβειρες της ελληνικής κουζίνας στην Αυστραλία που είτε μέσα από τα σεμινάρια μαγειρικής που παραδίδουν είτε μέσα από τα βιβλία μαγειρικής που έχουν εκδώσει, διαδίδουν την ελληνική κουζίνα στην Αυστραλία και κουβαλούν τόνους γνώσεων που προέρχονται είτε από την μελέτη της ελληνικής κουζίνας είτε από την εμπειρική γνώση των προγόνων μας. Η μία σας δασκάλα θα είναι η Αγγελική Νικολέττου, που εκτός από διευθύντρια του Κέντρου Ψηφιακής Εκπαίδευσης, διοργανώνει και εργαστήρια ελληνικής κουζίνας τα οποία έχουν μεγάλη επιτυχία και τα παρακολουθεί μεγάλος αριθμός, ελληνική και μη καταγωγής, μαθητών.

Η άλλη σας δασκάλα ονομάζεται Μαίρη Βέιλ και πέρα από τα εργαστήρια ελληνικής κουζίνας που επίσης επιμελείται, έχει στο ιστορικό της και τη συγγραφή δύο βιβλίων μαγειρικής, το ένα με θέμα την ελληνική κουζίνα και το άλλο με θέμα την μεσογειακή κουζίνα.

Αν στην έναρξη του γευστικού φεστιβάλ θα κυριαρχήσει η παιχνιδιάρικη διάθεση στην λήξη του θα κυριαρχήσει το θεϊκό στοιχείο. Και όταν λέμε για θεϊκό στοιχείο εννοούμε βέβαια. Το αποκορύφωμα των «Γεύσεων Ελλάδας» που θα είναι θεϊκό. Και αυτό γιατί στο δείπνο που θα μαγειρέψει ο σεφ του εστιατορίου «Έλυρος» Jarrod Smith, (μπορείτε να τον αποκαλείται και Σμιθάκη γιατί δεν είναι απλά σεφ αλλά και μαέστρος στην κρητική κουζίνα), υπό την επίβλεψη δύο γυναικών που ζουν και αναπνέουν κρητικές γεύσεις, θα απολαύσετε μία από τις ιδανικότερες εκδόσεις «αμβροσίας και νέκταρ», που υπάρχει αυτή τη στιγμή επί γης. Η Άντζι Γιαννακουδάκη και η Ντίσα Δημητράκη, οι ιδιοκτήτριες του «Έλυρος» είναι γνωστές όχι μόνο στην ελληνική γαστριμαργική σκηνή της Μελβούρνης αλλά και στον ευρύτερο κύκλο αυτών που ξέρουν από καλό φαγητό. Και η αναφορά στο «νέκταρ» της βραδιάς δεν είναι τυχαία γιατί, εκτός από τα πιάτα του Σμιθάκη, θα δοκιμάσετε και μία συλλογή ελληνικών κρασιών, που έχουν επιλεχθεί έτσι ώστε το καθένα απ’ αυτά να αναδεικνύει και να συμπληρώνει το κάθε πιάτο.

Όσοι ζουν στην Μελβούρνη γνωρίζουν ότι ο Ιούλιος είναι από τους πιο κρύους μήνες στο εποχιακό ημερολόγιο της πόλης. Γι’ αυτό και η ζεστή ατμόσφαιρα του μίνι φεστιβάλ «Γεύσεων Ελλάδας» θα μπορούσε άνετα να σας κερδίσει.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Κέντρου στην διεύθυνση http://www.greekcentre.com.au/fog/

πηγή:Neoskosmos.com