Αντί να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, όπως είχε υποσχεθεί ο Τσίπρας, τον «βαφτίζουν» ΦΜΑΠ

Αθήνα.- Στην… απόσυρση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την αντικατάστασή του με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο θα αναπροσαρμοστούν οι αξίες των ακινήτων και ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός.

Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βεβαιώνονται έσοδα 3,2 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους δανειστές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αυξήσει δραματικά τη φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία.

Ενδέχεται οι φόροι να είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς που καταβάλλονται σήμερα, και αυτό, καθώς τα χαμηλής αξίας ακίνητα θα απαλλαγούν από τον φόρο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο για πρώτη φορά ο ΦΜΑΠ εφαρμόσθηκε το 1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητο. Το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που αρχικά είχε όριο τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

in.gr