ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Είδες η …ΔΕΗ;

ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ

Είδες η …ΔΕΗ;

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Χθες Τρίτη, έβρεξε!

Τι το ασυνήθιστο, ε;

Έβρεξε αρκετά…

Ε, και αλλού βρέχει αρκετά…

Ναι, αλλά αλλού έχουν …υπόγειους υποσταθμούς ρεύματος, με οροφή που να “μπάζει” ΚΑΘ’  ΟΤΙ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΣΧΑΡΑ, για να αερίζεται;

Εμείς, πάντως, έχουμε. Στην πλατεία Φρεαττύδος. Στον Πειραιά!

Ε, αφού η οροφή είναι, ουσιαστικά, ανοιχτή, όταν βρέχει τι θα συμβαίνει;

Πάντως όχι κανένα θαύμα! Ούτε καν πρωτοτυπία… Τα νερά θα μπαίνουν μέσα στον υπόγειο υποσταθμό!

Σοφία; Ε, είδες η ΔΕΗ; Και τι θα γίνεται όταν ο υποσταθμός πλημμυρίζει; Εδώ σας θέλω. “Μπαμ!”

Και τι συμβαίνει ότι γίνεται “μπαμ”; Κόβεται το ρεύμα! Όχι σε μία πολυκατοικία, ούτε σε δύο. Σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα…

Αυτό συνέβη και χθες. Πρωτότυπο; Μπα… αυτός που είπε: “ουδέν καινόν υπό τον ήλιο” Έλληνας δεν ήτανε; Τίποτε, λοιπόν, το καινούργιο…

Τριάντα χρόνια είναι εκεί η πλατεία. Αλλα τόσα χρόνια είναι στην πλατεία ο υπόγειος Υποσταθμός της ΔΕΗ. Τριάντα χρόνια ο καλός Θεούλης βρέχει στην πλατεία. Τριάντα χρόνια τώρα, κάθε φορά που βρέχει στην πλατεία πλημμυρίζει ο υπόθειος υποσταθμός της ΔΕΗ! Τριάντα χρόνια τώρα που βρέχει στην πλατεία και πλημμυρίζει ο υποσταθμός της ΔΕΗ,  κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή!..

Αυτό θα πεί,  συνέπεια και παράδοση! Όπως λέμε ήθη και Έθιμα!..

Τώρα θα θέλετε να μάθεται τι γίνεται κάθε φορά που κόβεται το ηλεκριτκό ρεύμα επειδή πλημμυρίζει ο υποσταθμός της ΔΕΗ…

Πρώτον, δεν ανανεώνεται η ιστοσελίδα μας (σας) κατά το μέρος εκείνο που η εργασία μετά το κανονικό ωράριο στο γραφείο, συνεχίζεται και από το σπίτι, που συμβαίνει να είναι στην πλατεία  στην οποία βρέχει και στην οποία έλαχε να βρίσκεται ο υπόγειος υποσταθμός…

Λοιπόν, το δεύτερο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι η ΔΕΗ δέχεται εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις… δεν έχουμε ρεύμα!

Μόλις σταματήσει η βροχή, η ΔΕΗ στέλνει συνεργείο με ηλεκτρολόγους. Οι οποίοι δεν κάνουν απολύτως τίποτε γιατί απλά δεν είναι …βατραχάνθρωποι…

Το τρίτο που συμβαίνει, η Πυροσβεστική, στέλνει ένα πυροσβεστικό όχημα με αντλία για να βγάλει τα νερά από τον υποσταθμό. Και μιλάμε για περίπου τριάντα μέτρα τετραγωνικά, όπου το νερό έλεθει ανέλθει στο περίπου 1 μέτρο!

Και μην φανταστείστε τίποτε αντλίες που βγάζουν κυβικά νερού το λεπτό… Άστε που για να πάρει μπρός θέλει κι αυτή το χρόνο της. Να βάλουν τους σωλήνες, να ξεκινήσει να αντλεί τα νερά, πέρασαν οι δύο ώρες (μετά την βροχή!).

-Καλά, γιατί δεν φέρετε και μία δεύτερη αντλία; ρωτά ο περίοικος που επείγεται να δει τα φώτα του να ανάβουν!

-Βγάζει από αλλού νερά… λέει ο επιτόπου αρμόδιος της ΔΕΗ! Δύο αντλίες για τη ΔΕΗ που θέλει και νέες αυξήσεις, λίγο δεν το λες…

Περνάνε οι ώρες, τρεις και βάλε, και ακόμη τα νερά βρίσκονται στο υπόγειο…

-Γιατί δεν φτιάχνει η ΔΕΗ μία υπερυψωμένη κατασκευή ώστε και να αερίζεται ο υποσταθμός και να μην πλημμυρίζει; Απορία λογική πλην, όμως, για άλλη χώρα. Στην Ελλάδα δεν το επιτρέπει αυτό ο ιδιοκτήτης του ισογείου καταστήματος για να μην ενοχλείται η όψη του!

Ε, να ενοχλούνται κάθε που βρέχει χίλιοι περίοικοι, προκειμένου να διασωθεί το μαγαζί του ενός!..

Καλή η ψιλοκουβέντα, περνάει και η ώρα, καθότι απροετοίμαστοι, πασατέμπο δεν έχουμε μαζί μας!

Δώδεκα έβρεχε, τέσσερις το απόγευμα και ακόμα η ΜΙΑ αντλία αδειάζει νερό! Και δίπλα είναι η θάλασσα!

-Μα πως δεν έχει ο υποσταθμός δική του αντλία να μην πλημμυρίζει; Άλλη (α) λογική ερώτηση…

-Βεβαίως και έχει. Έχουμε και υπόγειο φρεάτιο, λέει ο επιτόπου αρμόδιος της ΔΕΗ!

-Ε, τότε πως πλημμύρισε;

-Δεν δούλεψε η αντλία!..

Σιγά που θα δούλευε… Μήπως για να δουλεύει την φτιάξανε; Μόνο καμμιά φορά, από τύχη… Και πόση τύχη να υπάρχει… Τόσα δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη, μία τύχη γυρεύουνε!..

-Εγώ μένω εδώ τριάντα χρόνια και τριάντα χρόνια κάθε φορά που βρέχει δεν δουλεύει η αντλία γιατί 30 χρόνια κάθε φορά που βρέχει πλημμμυρίζει ο υποσταθμός. λέει ένα κάτοικος! Άρα, τύχη, γιόκ η πλατεία Φρεαττύδος!

Με τούτα και με κείνα πήγε η ώρα 6 το βράδυ. Τα νερά επιτέλους αποστραγγίστηκαν! Κατεβαίνουν οι ηλεκτολόγοι. Αρχίζουν να αλλάζουν ασφάλειες, να επιδιορθώνουν τις βλάβες. Και μήπως είναι ένας ο υποσταθμός; Πέντε υποσταθμοί βρίσκοντα στα έγκατα της πλατείας, έρμαιοι από το αν θα μπάσει νερά η σχάρα ή όχι!

Ώρα 8 το βράδυ, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, φωτίστηκαν τα σπίτια και τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στα μπαλκόνια! Ευτυχώς, δηλαδή που ο μήνας είχε 18 και όχι 21. Θα νομίζαμε ότι ήλθε το τέλος του κόσμου!

Λοιπόν, τώρα. Υπολογίστε κόστος από τα τηλεφωνήματα προς τη ΔΕΗ. Κόστος από τη μετακίνηση συνεργείων της ΔΕΗ. Κόστος από τη μετακίνηση του οχήματος της Πυροσβεστικής, με τους Πυροσβέστες. Κόστος από το πετρέλαιο που έκαψε η γενήτρια. Κόστος για τους μισθούς ηλεκτρολόγων, πυροσβεστών. Κόστος για τα τρόφημα που οκτώ ώρες με το ψυγείο “εκτός”,  πετάχτηκαν. Κόστος για τα κεριά που άναψαν. Κόστος από τα γύρω μαγαζιά που δεν δούλεψαν. Κόστος από τον κτηνίατρο που δεν έκανε τις επεμβάσεις που είχε να κάνει. Κόστος για το κουρείο που δεν κούρεψε, το σύνολό επί 30 χρόνια και αυτό επί δύο ή τρεις φορές το χρόνο, λίγο ακόμα και θα φτάναμε το δημόσιο χρέος της χώρας!!!

Κι αυτό, γιατί η ΔΕΗ, 30 χρόνια τώρα, δεν μπόρεσε να βρεί λύση να μην πλημμυρίζει ο υποσταθμός!

Υπολογίστε, τώρα, πόσους υποσταθμούς έχουμε στην Ελλάδα…

Είδες η …ΔΕΗ;