Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους Ομογενείς προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το υπουργείο Οικονομικών, απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό.

Η εξέλιξη αυτή αφορά σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού κι άλλων Ελλήνων που ζουν κι έχουν ως φορολογική κατοικία στο εξωτερικό και που η ιδιοκτησία κατοικίας (ακόμη και για ιδιοκατοίκηση) ή αυτοκινήτου, τους υποχρέωνε να καταβάλουν φόρο εισοδήματος, παρότι αυτά είχαν αποκτηθεί τις περισσότερες φορές με συνάλλαγμα. Όταν η ρύθμιση αυτή ψηφιστεί, οι ομογενείς θα φορολογούνται αποκλειστικά και μόνο για τα εισοδήματα που έχουν στην Ελλάδα (οι περισσότεροι από ενοίκια).

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό αιτήματα που είχαν τεθεί από παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ το Φθινόπωρο, με την επισήμανση ότι απέτρεπε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και επισκέπτονται την Ελλάδα συνήθως για διακοπές να επενδύουν σε ακίνητα. Μάλιστα η εφημερίδα Greek News με πρωτοσέλιδο άρθρο είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι καθώς πολλές φορές τα ακίνητα αυτά αποτελούν το πλέον ισχυρό δεσμό των ομογενών με την γενέτειρα, αρκετοί γονείς αναζητούσαν να τα πωλήσουν, για να αποφύγουν τα παιδιά τους (που θα τα κληρονομούσαν) την γραφειοκρατία και ταλαιπωρία του ελληνικού δημοσίου.

H σχετική διάταξη αναφέρει «τη μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος, στα φυσικά πρόσωπα, που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή και αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα».

Η πρώτη από τις δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στη Βουλή και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την προστασία των ανέργων, των μικροκαταθετών, των φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα από τα τεκμήρια διαβίωσης, το συμψηφισμό του ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες, καθώς και διευκολύνσεις για την καταβολή του φόρου κληρονομιάς μέσω παραχώρησης ακινήτου από τον φορολογούμενο.

Ειδικότερα, για τα τεκμήρια διαβίωσης προβλέπεται ότι για άτομα που δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και το εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Με τη διάταξη αυτή προστατεύονται από τα τεκμήρια άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπως φοιτητές, άνεργοι, μικροκαταθέτες οι οποίοι έχοντας πολύ μικρό εισόδημα, φορολογούνταν, με το προηγούμενο καθεστώς, με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχει αφορολόγητο ποσό.

Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, μέτρο το οποίο έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προβλέπεται ότι επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, θα μπορούν να επιλέξουν το νέο σύστημα σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει.

Με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή διευκολύνονται ακόμη οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο κληρονομιάς, να εκχωρήσουν την κυριότητα όχι μόνο του ακινήτου που κληρονομούν αλλά και άλλου ακινήτου προκειμένου να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Προϋπόθεση είναι το ακίνητο αυτό να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μην βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα ή αγωγή, προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.

ΠΗΓΗ: Neoskosmos.com