Ξεκίνησε το 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-Ομιλία Τσίπρα

Αθήνα
Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν πολλοί ανοιχτοί λογαριασμοί -κομματικοί και ενδοκυβερνητικοί.  Στις εργασίες θα παρευρεθούν και αντιπροσωπείες από δεκάδες χώρες.

Μεταξύ των περευρισκομένων στο συνέδριο είναι ο Φώτης Κουβέλης και η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Από τη ΝΔ θα χαιρετίσει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, από το ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της ΚΠΕ Στέφανος Ξεκαλάκης, από τη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από το Ποτάμι ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, από την Ένωση Κεντρώων ο Βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης, από τους ΑΝΕΛ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος.

Την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για χαιρετισμό δεν αποδέχθηκε το ΚΚΕ και δεν θα παραβρεθεί στο συνέδριο.

Επιπλέον, η ΛΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ να παρευρεθεί και να χαιρετίσει.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επίσης δεν απεδέχθη την πρόσκληση.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο. Η έξοδος, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για την απειλή του Grexit

«Με αυτό το ενδεχόμενο βρεθήκαμε αντιμέτωποι. Και αυτό σύντροφοι, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επίμονη επιλογή μιας μειοψηφίας μέσα στο κόμμα μας, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα, δεν ήταν αριστερό σχέδιο. Ούτε ριζοσπαστικό. Ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας. Τις συνέπειες μιας εθνικής αναδίπλωσης και της πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν θα της χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα της χρεωνόταν η ίδια η Αριστερά και όχι μόνο η ελληνική. Αυτό θα αποτελούσε ιστορικού χαρακτήρα στρατηγική ήττα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο βαθμό τέκνο της ανάγκης και της οργής για την απαξίωση του πολιτικού κατεστημένου στη χώρας μας αλλά και για τη λεηλασία του εθνικού πλούτου που οι επιλογές του επέφερε. Προφανώς και θα ήταν καλύτερα αν η “πρώτη φορά Αριστερά” ερχόταν σε άλλη συγκυρία. Όχι χρεοκοπίας και ασφυξίας, αλλά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τόσο της διεθνούς όσο και της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν ποτέ η ιστορία δε θυμάται την αριστερά σε τέτοιες στιγμές. Τη θυμάται στα δύσκολα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους για να σταματήσει τη καταστροφή» είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Για τη συμφωνία 

«Το κόμμα μας απέδειξε ότι ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «η συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής και όπως εμείς τη τηρούμε έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη, δεν έχει καμιά δικαιολογία. Η συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους. Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει. Δικαιούται ανταμοιβή και δικαίωση. Η αόριστη προτροπή “κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε” δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

 

 Το δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του Ιουλίου σημείωσε ότι «θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη, για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα 5ετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

«Μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε μια πολιτική ανακατανομής των βαρών υπέρ των εργαζόμενων τάξεων αλλά και μια πολιτική περιορισμού των ανισοτήτων».

Σχετικά με το αν υπάρχει περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλησης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς δήλωσε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο φόντο της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού αλλά και της κρίσης ασφάλειας που μαστίζουν την ήπειρό μας, διεξάγεται μια πολυεπίπεδη και περίπλοκη πολιτική σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα. Μια σύγκρουση που παίρνει διαφορετικές μορφές και διαρκώς αναδιατάσσει τις δυνάμεις. Είναι η σύγκρουση Βορρά – Νότου, Κέντρου – Περιφέρειας, αλλά και η σύγκρουση που την υπερπροσδιορίζει. Η εσωτερική μάχη στο εσωτερικό κάθε χώρας μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της αλληλεγγύης και των δυνάμεων που είτε επιλέγουν ανοιχτά τον διχασμό και το κλείσιμο της Ευρώπης, είτε τρέφουν τον διχασμό με την φανατική υποστήριξη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξουν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη, ως πρωτοπόρα πολιτική δύναμη».

Η ΛΑΕ

Ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του έριξε το «καρφί» του για τους πρώην συντρόφους της ΛΑΕ λέγοντας ότι: «Στο πρώτο συνέδριο αποφασίσαμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελών και όχι των ομάδων. Για δύο χρόνια από το 1ο συνέδριο μέχρι την αποχώρηση των πρώην συντρόφων μας ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως κόμμα με πολλά κόμματα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό το κόμμα που είχε δομή συγκεντρωτισμού που αποχώρησε τον περασμένο Ιούλιο συντεταταγμένα».

«Στο όνομα του πλουραρισμού και της δημοκρατίας που δίνει καταστατικά δικαίωμα στη λειτουργία τάσεων, εμείς καταφέραμε να φθάσουμε στο αντίθετο άκρο η δημοκρατία να περιορίζεται εντός τάσεων και δυστυχώς εντός μηχανισμών. Και να συρρικνώνεται απολύτως, αφού τα μέλη που δεν επέλεγαν να εντάσσονται σε τάσεις, στην πραγματικότητα στερούνταν, ουσιαστικά, του δικαιώματος να λαμβάνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων», συμπλήρωσε.

«Φθάσαμε, μάλιστα, στο σημείο οι συνεδριάσεις των οργάνων μας να θυμίζουν συνεδριάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, αφού κυρίως τη δύσκολη περίοδο για τον τόπο, οι πρώην σύντροφοι προσέρχονταν, αφού είχαν συνεδριάσει με συνδικαλιστές» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.