Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, μια σύγχρονη Αιγυπτιώτισσα Ευεργέτης

Η Αικατερίνη Μπελεφάντη γεννήθηκε στο Κάιρο την 1/7/1943 και φοίτησε στην Αχιλλοπούλειο Σχολή. Ο πατέρας της Παντελής Μπελεφάντης σε ηλικία 16 ετών άφησε τη Σμύρνη το 1922 και μαζί με τη μητέρα του Κλειώ και τα 6 αδέλφια του πήγανε αρχικά στη Θεσσαλονίκη, πριν εγκατασταθούν μόνιμα στην Αίγυπτο. Εκεί, άνοιξε ένα μαγαζί με ηλεκτρολογικά στην οδό Οράμπι 12, απέναντι από το Σύλλογο Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής και δίπλα στο φημισμένο παγωτατζίδικο ¨Σαριάν¨. Παράλληλα, ο πατέρας της ασχολούταν με το κούρδισμα και την πώληση πιάνων.

Η οικογένεια έμενε αρχικά στο Μπάμπελούκ και κατόπιν στο κέντρο της πόλης, στην οδό Γκαλάλ Μπάσα, δίπλα στο ελληνικό ξενοδοχείο Καψής, ως το 1963 που επαναπατρίστηκαν. Στην Αθήνα διέμεναν στο Παγκράτι, όπου ο πατέρας της άνοιξε και πάλι μαγαζί με ηλεκτρολογικά προϊόντα στην οδό Ζηνοδότου 2.

Στην Αθήνα η Αικατερίνη εργάστηκε στην BMW ως το 1973 και εν τω μεταξύ το 1969 παντρεύεται τον Παντελή Σοφιανό. Κατόπιν μετοίκησαν στο Βουκουρέστι, όπου έλαβε την αντιπροσωπεία για τη Ρουμανία της μεγάλης αμερικανικής εταιρίας Baxter, καταφέρνοντας να ξεκινήσουν τις δραστηριότητες τους τόσο στο τεχνητό νεφρό, όσο και στα καρδιοχειρουργικά αναλώσιμα που παρήγαγε η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρία.

Κάπως έτσι ξεκίνησε τις δραστηριότητες της στη Ρουμανία η εταιρία της Sof Medica στις αρχές του 1990. Το 2004 το Ρουμανικό Υπουργείο Υγείας ιδιωτικοποίησε όλα τα κέντρα αιμοκάθαρσης και λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό αυτόν, σήμερα ο όμιλος Sof Medica και ειδικότερα η Εταιρία Υπηρεσιών IHS διαθέτει 14 κέντρα αιμοκάθαρσης σε όλη τη Ρουμανία – η 2η σχετική εταιρία στη χώρα και η 5η στην Ευρώπη – εξυπηρετώντας πάνω από 1.500 ασθενείς, ενώ δραστηριοποιείται επίσης σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και αραβικές χώρες. Μάλιστα, η επιχείρηση έχει εξειδικευτεί στα μηχανήματα ρομποτικής χειρουργικής, τροφοδοτώντας ελληνικά νοσοκομεία όπως το Λαϊκό και το Ιατρικό Κέντρο.

Η ¨Μεγάλη Ευεργέτιδα¨ Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού – όπως την έχει ανακηρύξει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου – μεταξύ άλλων συνέβαλε ουσιαστικά στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, συμμετείχε με την αμέριστη υποστήριξή της στην Πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι ¨Αξιοπρεπή Ζωή¨ με στόχο την ανάπτυξη της περιφέρειας και τη στήριξη των χωριών, ενώ παράλληλα προσέφερε ένα σημαντικό ποσό στο αιγυπτιακό κράτος για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δεν είναι βέβαια μικρή και η συμβολή της στην προβολή και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Ρουμανία. Προσφέρει ετήσιες υποτροφίες στους 3 καλύτερους φοιτητές στο τμήμα νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, έχει δωρίσει στη βιβλιοθήκη του ίδιου Πανεπιστημίου εκατοντάδες βιβλία ελληνικού περιεχομένου, χρηματοδοτεί σχετικές εκδόσεις βιβλίων, κ.ά.

Για όλα αυτά έχει ανακηρυχθεί τιμητικό μέλος στην Εθνική Εταιρεία Λογοτεχνών και επίτιμο μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, έχει τιμηθεί από το Ελληνορουμανικό Επιμελητήριο, κατέχει τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος του Στέμματος της Ρουμανίας, έχει λάβει από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας το Σταυρό της Αρχόντισσας των Εκκλησιών, το Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σάββα και το οφίκιο της Πρέσβειρας του Απόδημου Ελληνισμού, το Βραβείο Exceptional Women of Excellence, κ.ά.

Πηγή: pyramisnews.gr