Έλληνες Πρόσκοποι από το Κάϊρο Συμμετέχουν σε εκπαίδευση στην Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου

Αθήνα.- Ο Προσκοπισμός, ως η μεγαλύτερη ένωση εθελοντισμού για νέους ανθρώπους (στην ψυχή και στο σώμα) ανοίγει σε όλους εμάς που τους παρακολουθούμε, τους βοηθάμε, αλλά πάνω από όλα τους καμαρώνουμε, νέες πόρτες και νέες προοπτικές πραγματικής ζωής.

Κάθε γιορτή των Προσκόπων, κάθε τους δράση, όπως και κάθε τους απλή συνάντηση όλα αυτά τα εκατό και βάλε χρόνια από την στιγμή της ίδρυσής τους, ισοδυναμεί με μια έκρηξη χαράς, κεφιού (δεν έχουμε δει ή φωτογραφίσει ποτέ κάποιον κατσούφη Πρόσκοπο),  αλλά και υψηλών αξιών ζωής που οι Πρόσκοποι είναι εθισμένοι στην πραγμάτωσή τους, μέσα από την συλλογική τους δράση.

Μια τέτοια μεγάλη Προσκοπική  συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 16 και στις 17 Σεπτεμβρίου στον Μαραθώνα Αττικής στην Ελλάδα. Ο λόγος για την 74η συνάντηση των Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους στην οποία για φέτος, πέντε Αιγυπτιώτες ενήλικοι Πρόσκοποι έγιναν δεκτοί σε αυτή την μεγάλη Προσκοπική οικογένεια.

Μέρος των κεντρικών εκδηλώσεων της Προσκοπικής συνάντηση ήταν και η τελετή απονομής του Διακριτικού Δάσους στις νέες και τους νέους Πτυχιούχους. Μια νέα φουρνιά νέων, αφοσιωμένων στις ιδέες και τα ιδανικά του Προσκοπισμού έλαβε, μέσα από το ιδιαίτερο τελετουργικό το πολύτιμο αυτό διακριτικό.

Ανάμεσά τους και οι δικοί μας Πρόσκοποι. Τα Ενήλικα Στελέχη του Συστήματος Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου, κ. Κρίς Παναγιώτη και ο κ. Χισάμ Ρίσκ ήταν εκεί . Γελαστοί και ευτυχισμένοι έλαβαν επάξια ένα πτυχίο παγκόσμιας αναγνώρισης, το οποίο είναι το τελευταίο  και σημαντικότερο στάδιο εκπαίδευσης των Ενηλίκων Στελεχών.

Στην λίστα της ανακοίνωσης για το πτυχίο είδαμε και τα ονόματα του κ. Χρήστου Αντωνίου, της κας Έντζι Χάλεντ και της κας Όλγας Καλαντζή, ο οποίοι όμως θα λάβουν το Διακριτικό τους σε ειδική εκδήλωση στο Κάιρο.

Το όνομα του Μαραθώνα αποτελεί μοναδικό  τοπωνύμιο που φέρει Ολυμπιακό αγώνισμα και είναι γνωστό στα πέρατα της οικουμένης. Η γεωγραφική του θέση και το εύφορο έδαφος, έκαναν τον Μαραθώνα ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη της ειρηνικής ανθρώπινης δραστηριότητας και τον ανέδειξαν σε σκαλοπάτι της Αττικής, για την υποδοχή του πολιτισμού από τους προϊστορικούς χρόνους.

Είναι και όμως ένας τόπος ιδιαίτερα φορτισμένος για τους Έλληνες Πρόσκοπους μιας και τον Αύγουστο του 1963, πριν από 60 χρόνια στον Μαραθώνα φιλοξενήθηκε το 11ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη, στο οποίο συμμετείχαν 11.000 Πρόσκοποι από 89 χώρες του κόσμου εκ των οποίων πάνω από 1.000 ήταν Έλληνες Πρόσκοποι.

Η επιλογή του Μαραθώνα για την φετινή 74η Συνάντηση των Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους  γίνεται στα πλαίσια του εορτασμού της συμπλήρωσης των  60 χρόνων από τη διεξαγωγή του Τζάμπορη.

Πως όμως κατάφεραν τα πέντε αυτά ενήλικα στελέχη του Καϊρινού Προσκοπισμού να λάβουν αυτό το απαιτητικό πτυχίο που συνδυάζει εκτός από γνώσεις και απρόσκοπτη αφοσίωση στον σκοπό.

Η απάντηση βρίσκεται στην Περιφερειακή Εφορεία Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων που σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Εκπαίδευσης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων  (ΣΕΠ) καθώς και  με την αδιάκοπης υποστήριξης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στα δρώμενα των Προσκόπων Καΐρου εργάστηκαν από κοινού με αποτελεσματικότητα και πραγματική ευσυνειδησία.

Ως ekkairo.org συγχαίρουμε  από καρδιάς τον Περιφερειακό Έφορο Αποδήμων κ. Ανδρέα Γιόσρυ, τον Έφορο Εκπαίδευσης Αποδήμων κ. Γιάννη Μελαχροινούδη, την Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Κ.Κ. και φυσικά και τους πέντε νέους Αιγυπτιώτες πτυχιούχους μας . Αναμένουμε με χαρά την ειδική εκδήλωση απονομής του Πτυχίου Διακριτικού Δάσους και στους τρείς ακόμα Ενήλικες Προσκόπους μας.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε μια επισήμανση. Το παρόν ρεπορτάζ ήταν έτοιμο να δημοσιευτεί κατά την επομένη της λήξης την 74ης συνάντησης με εικόνες από τους Προσκόπους. Περιμέναμε όμως μια ακόμα ημέρα για να λάβουμε τις εικόνες από τον Αιγυπτιώτη φωτογράφο Χισάμ Ρίσκ, ο οποίος εκτός ότι βραβεύτηκε, κάλυψε και φωτογραφικά το διήμερο της συνάντησης.  Απολαύστε τις εικόνες του.