Συνδιάσκεψη Προέδρων των Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

Πρώτη Διαδικτυακή συνδιάσκεψη Προέδρων των Ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2024 η πρώτη διαδικτυακή συνδιάσκεψη των προέδρων των Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, που είναι μέλη της ΟΕΚ, με βασικό θέμα την ενημέρωση και συζήτηση για την συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις επικείμενες Ευρωεκλογές με την επιστολική ψήφο.

Στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός από Προέδρους και εκπροσώπους των Κοινοτήτων και οι:

⦁ Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κύριος Αθανάσιος Μπαλέρμπας.

⦁ Ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κύριος Φίλιππος Φόρτωμας

⦁ Τα μέλη της Επιτροπής, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης και η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Κυριακή Μάλαμα, ενώ ευχαριστήρια επιστολή έστειλε ο κ. Σταύρος Παπασωτηρίου, Βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ.

⦁ Οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Κοινοτήτων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΚ αποφάσισε ομόφωνα την ίδρυση ενός νέου θεσμού, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομοσπονδίας μας, ώστε να υπάρχει συνεχής επαφή και ανταλλαγή απόψεων για όλα τα τρέχοντα θέματα με τις Κοινότητες-μέλη της ΟΕΚ. Ο θεσμός αυτός, η «Παγγερμανική Συνδιάσκεψη των Προέδρων Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας», συστήνεται με μέλη τους/τις Προέδρους ή έναν αντιπρόσωπό τους. Οι συνδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία σε τακτά χρονικά διαστήματα, μία ή δύο φορές τον χρόνο ή όποτε η τρέχουσα επικαιρότητα το καθιστά απαραίτητο, μετά από πρόσκληση της ΟΕΚ.

Ο πρόεδρος της ΟΕΚ κ. Πάνος Δροσινάκης στον χαιρετισμό και μετά από μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό της ΟΕΚ, επισήμανε τα πάγια αιτήματα της ομοσπονδίας, σε σχέση με την συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές, όπως:

1) Να εξασφαλιστεί η εκλογή ικανού αριθμού διακριτών απόδημων βουλευτών μέσω εκλογικών περιφερειών εξωτερικού.

2) Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια στον τόπο καταγωγής τους στην Ελλάδα, πρέπει να μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές.

3) Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ή και της ηλεκτρονικής.

4) Η ψήφος των αποδήμων να είναι ισότιμη και να προσμετράτε στο γενικό αποτέλεσμα.

Ο κύριος Μπαλέρμπας ενημέρωσε για όλα τα οργανωτικά και τα διαδικαστικά θέματα της επιστολικής ψηφοφορίας στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, απαντώντας σε όλες τις διευκρινιστικές ερωτήσεις και τα θέματα που ετέθησαν από τους συμμετέχοντες.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού, κ. Φόρτωμα, καθώς και από όλα τα μέλη της επιτροπής.

Στην συζήτηση που ακολούθησε όλοι οι παρόντες αναφέρθηκαν με πάρα πολύ θετικά σχόλια για αυτήν την πρωτοβουλία της ΟΕΚ, της διαδικτυακής σύσκεψης εκπροσώπων των Ελληνικών κοινοτήτων και κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών της χώρας μας.

Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές και πολύτιμες και συμβάλλουν στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας, μεταξύ των Ελληνικών κοινοτήτων και των αρμόδιων φορέων στην Ελλάδα.

Για την ΟΕΚ, παραμένει και επιμένει στο αίτημα η επιστολική ψήφος για τους απόδημους, να καθιερωθεί και για τις εθνικές εκλογές.

Έγινε αναφορά στις θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθιερώνοντας το δικαίωμα συμμετοχής των αποδήμων Ελλήνων στις εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου.

Είναι πράγματι μια σημαντική εξέλιξη για τους απόδημους, που με αυτόν τον τρόπο, έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας μας και συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής όλων των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

Επισημάνθηκε ακόμα, ότι ο αριθμός (23.600), των μέχρι εκείνη την στιγμή δηλωθέντων αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους είναι απελπιστικά χαμηλός.

Μία βασική και καθοριστική αιτία που επηρέασε αρνητικά, ήταν η πρόσφατη διαρροή των προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο εσωτερικών.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας και η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτραπεί στο μέλλον.

Κολωνία, 15.04.2024